e-shop: momentálně uzavřen

e-mail: p.za@seznam.cz


sobota 1. dubna 2017

Bledule - Chlébské údolí

Bledule jarní je jedním z prvních poslů jara.
 
 Vždy zjara se údolí potoka u vísky Chlébské na Vysočině promění v přírodní unikát, kdy tu kvetou desetitisíce bledulí. I proto je oblast už téměř 60 let přírodní rezervací a od roku 2005 je chráněná i v rámci Evropy.
 
Vykukují tu zpod větvoví stromů i z podmáčených louček okolo bahnitých tůní, sestupují až na samý okraj bublající bystřiny, takže v takřka dvoukilometrovém úseku vytvářejí souvislý nepřerušený koberec. Kvetou jich tu desetitisíce...




Bledule někdy rozkvétají současně se sněženkami, jindy až po nich, záleží na počasí a místě, kde rostou. V závětří pod stromy vyzvánějí jaru na pozdrav už v únoru a v březnu snad nenajdeme jedinou, která by zůstala schoulená pod zemí.
 
Bledule jarní patří k ohroženým a bledule letní dokonce ke kriticky ohroženým rostlinám. Oba druhy v Česku chrání zákon. Na přírodních stanovištích se nesmějí trhat, vykopávat, ani jinak poškozovat či omezovat ve vývoji.
 
Blízké příbuzné sněženek a narcisů vypěstujeme nejsnáze ze zakoupených cibulek. Jako většinu ostatních jarně kvetoucích cibulovin je sázíme do volné půdy na podzim, nejlépe do polostínu a 8 až 10 cm hluboko. Vysazovat je můžeme i na jaře jako odkopky např. od souseda. Po odkvětu listy neodstraňujeme, až zežloutnou, posílí se tím cibulka.
Bledule jsou nenáročné rostliny. Jediné co vyžadují je voda. Blízký potůček, mokřejší louka, prostě vlhké stanoviště v polostínu. Pak nás odmění svou něžnou křehkou krásou...
 










 
Krásný výlet :o)
Peťa

Žádné komentáře:

Okomentovat