e-shop: momentálně uzavřen

e-mail: p.za@seznam.cz


pondělí 23. května 2016

Rekonstrukce podkroví

Tak a tohle momentálně zabírá, vedle běžné práce samozřejmě, nejvíce času - rekonstrukce podkroví.

 
Ze staré půdy vzniká nový obytný prostor.
 
A jak na to?
 
Nejdříve se muselo vše vyčistit od nastřádaného harampádí, až na pár kousků, které jsem se rozhodla zrenovovat a tyto poklady staré půdy pak opět použít při jejím zařizování. 
Na řadu pak přišla nová střecha, řádné zateplení vatou tak, aby to nebylo na úkor prodyšnosti nových prostor, nová střešní okna, bytelná dřevěná prkna na novou podlahu - krásně voní a nedají se srovnat s žádnou "umělotinou" :o) Dřevo bylo jasná volba hned na začátku. Záměrem je použít maximum přírodních materiálů, aby se člověk v interiéru cítil příjemně, pohodlně a útulně.

 
 

 
Sice nejsem žádný architekt, ale je radost vymýšlet a přebudovávat podle svých představ.

 
Místy bylo třeba razantněji zasáhnout do konstrukce domu, aby výsledek byl podle představ. Např. vyříznout část trámu u podlahy, aby šly zabudovat budoucí posuvné dveře. Jinak celá půda bude dělena minimálně. V otevřeném prostoru pak krásně vynikne staré trámoví, které navodí tu správnou atmosféru.
Staré trámy budou přiznané a ve finále je plánuji ošetřit přírodními oleji a vosky, aby vynikla krása čistého a starého dřeva - kdepak nové trámy, nebo je ještě "zabetonovat" pod nánosy laku :o))
Dřevo naopak musí vyznít ve své přirozené kráse a struktuře. Jedině potom takto zahřeje již od pohledu, natož při doteku.

 
Mějte se krásně a pěkné dny všem
Peťa :o)
 

4 komentáře:

  1. Já jsem ráda, že už máme tyto práce za sebou a konečně bydlíme ve vlastním. Také máme patrový dům, protože jsme chtěli, aby měli obě děti svůj pokoj a zas nemáme tak velký pozemek, abychom mohli postavit velký jednopatrový dům. Musím ale říct, že je v létě v podkroví dost velké vedro. Naštěstí nám s tím pomáhá klimatizace , která tu udržuje příjemnou teplotu.

    OdpovědětVymazat
  2. To děláte svépomocí? To já že svýma levyma rukama bych nezvlád. I když jseme taky dělali rekonstrukci kuchyně a obývacího pokoje, ale pomáhala nám tahle firma. A viděl jsem jak se dělají třeba příčky ze sádrokartonu a a spousty dalších věcí tak sám bych to určitě nezvládl a moc známých taky nemám co by dělali třeba zednické práce.

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme si s manželem koupili starší rodinný dům a rekonstruujeme ho celý. Než to u nás bude k bydlení, tak to ještě chvíli potrvá. Minulý týden nám teprve měnili okna. Objednali jsme je z Pramos a i nám je namontovali, takže jsme s tím neměli žádnou práci. Ještě toho před sebou máme hodně, ale manžel si myslí, že bychom se příští rok mohli stěhovat, tak jsem zvědavá, jak nám to půjde :-) .

    OdpovědětVymazat
  4. My máme novostavbu a nejdřív jsme mysleli, že budeme mít obydlený jenom spodek, ale nakonec jsme udělali i podkroví, aby měli děti víc místa na hraní a jak jsou spokojení :-) . Akorát musím ještě namontovat plissé rolety na střešní okna , aby v létě nešlo dovnitř tolik slunce. Snad to bude znát, protože přes léto se v podkroví nedá být, jaké je tam vedro.

    OdpovědětVymazat