e-shop: momentálně uzavřen

e-mail: p.za@seznam.cz


neděle 26. března 2017

Družebná neděle

...se říká čtvrté neděli postní. Mládež se scházívala v družném veselí, konaly se tancovačky, pekly se koláče - družbance. Někde vodila děvčata po vsi královnu, oděnou bíle, ozdobenou červenými pentličkami a pozlátkovými hvězdičkami a vítala jaro. Bylo zvykem rozhazovat zbylé drobečky na pole pro "dobrou úrodu"...
 ...pěkný podvečer přeji :o) Peťa.

neděle 19. března 2017

Kýchavá neděle

Třetí neděle postní se jmenuje Kýchavá.
 
Říká se, že kdo třikrát za sebou kýchne, bude zdráv po celý příští rok. Ve středověku se ten den konaly bohoslužby na ochranu proti moru. Kýchání se považovalo za prospěšné, věřilo se, že pročistí hlavu a používaly se různé šňupavé tabáky a rostlinné prášky ze sušených květů konvalinek nebo z kýchavice.

 
Krásnou neděli :o)
Peťa

sobota 18. března 2017

Výstava orchidejí a motýlů - II. díl

...motýlů tam bylo samozřejmě mnohem více, než se mi podařilo zachytit na fotoaparát...
 
Některé exempláře byly vskutku obří velikosti a při jejich náletech kolem hlavy, měl člověk tendenci uhýbat, aby nebyl proplesknut jejich křídly... :o)
Byly to opravdu nádherné kousky.
 
(skleníky botanické zahrady Mendelovi univerzity v Brně, viz. minulý příspěvek)
 


















Peťa

čtvrtek 16. března 2017

Výstava orchidejí a motýlů - I. díl

...ve sklenících botanické zahrady Mendelovi univerzity v Brně...potrvá ještě do 20.3., otevřeno je denně od 10h do 18h. Doporučuji navštívit. Koná se jednou za 5 let a milovníky orchidejí určitě nadchne. Některé druhy je možné i zakoupit.


























neděle 12. března 2017

Pražná neděle

12. březen 2017, úplněk 15:54h



Druhé neděli postní se říká Pražná nebo Černá.
 
.................................................

Pražná - podle starodávného pokrmu nazývaného pražmo, připraveného z naklíčených obilných zrn pražených nasucho bez tuku a omaštěných malým množstvím sádla nebo másla. Podávalo se osolené a opepřené nebo s cukrem se skořicí či polité medem. Někde se pražená obilná zrna vymnutá z klasů upravovala jako kaše nebo polévka zvaná praženka.
 
Název Černá má pak neděle ze stejného důvodu jako předešlá, podle černého smutečního šatu, který ženy oblékaly i tuto neděli.
 
Při úplňku je nejvhodnější den k započetí diety. Doporučuje se pití zeleninových šťáv z mrkve, celeru a kedluben.






Peťa