Dnes mám pro Vás recept na koláče.
Jsou vynikající a jen se po nich zapráší to mi věřte.
Z trouby právě vytažené a voňavé plněné tvarohem, s povidlím a drobenkou, křehoučké a nadýchané.
RECEPT
na těsto:
30g droždí
1 lžička cukru krupice
100ml mléka
120g másla
80g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 žloutky
0,25l smetany ke šlehání
500g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
vejce na potření
náplň tvarohová:
250g tvarohu
1 vejce
100g cukru moučka
vanilkový cukr
2 lžíce pudinkového prášku
povidla na koláče:
švestková povidla
2 lžíce rumu
1 lžička skořice
drobenka:
40g polohrubé mouky
30g cukru krupice
30g másla
Droždí smícháme s cukrem a vlažným mlékem. Necháme na teplém místě nakynout. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku. Mouku prosejeme se solí do mísy, přidáme máslovou pěnu, nakynutý kvásek a šlehačku. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout.
Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, nakonec vmícháme rozinky.
Povidla rozmícháme s rumem a ochutíme skořicí.
Na drobenku smícháme všechny suroviny dohromady a rukama je propracujeme.
Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme na plát silný asi 5mm. Rozkrájíme ho na čtverce. Do středu každého čtverce uložíme lžíci tvarohové náplně a zabalíme jej. Čtverce rozložíme na plechy spojem těsta dolů. Do středu koláčů uděláme jamku. Potřeme rozšlehaným vejcem a středy naplníme povidly. Posypeme drobenkou nebo ozdobíme celými mandlemi a necháme na teplém místě 15 minut kynout. Po nakynutí koláče pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C asi 20 minut. Po upečení necháme koláče vychladnout na kovové mřížce.
Přeji už jen dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat