e-shop: momentálně uzavřen

e-mail: p.za@seznam.cz


čtvrtek 2. dubna 2015

Bylinky a vitamíny - klíčení řeřichy

Také dáváte zjara klíčit řeřichu nebo jiná semínka? Já ano. Bylinky to je moje! :o)

Po vyčerpávající zimě náš organizmus trpí nedostatkem vitamínů. A namísto těch umělých je rozhodně lepší dát si porci čerstvé zeleniny, z které naše tělo vitamíny mnohem lépe a využitelněji vstřebává.
 
Ovšem první zelenina z obchodů často chutná hořce, nevoní, zkrátka ta rychlená zelenina je plná hnojiv a všehomožného - však to znáte. I laik to pozná podle chuti.

 
 
Dobrou volbou je tedy řeřicha anebo jakákoliv jiná třeba i směs semen, např. s alfa-alfou.
Výsev a pěstování je nenáročné, zvládne to každý i dítě. Právě si vzpomínám na to, jak jsme jako školáci základní školy nechávali klíčit hrášek na vatičce v misce :o))
 
CO BUDEME TEDY POTŘEBOVAT?
 
No a tohle "pěstování" je vlastně úplně stejné :o)
 
Stačí mělká miska, trocha vaty nebo buničiny na dno, hustě rozhodit semínka a trochu vlhčit, aby nezaschla. Výsledek se dostaví cca za 3-4dny, kdy budeme sklízet první zelené lístečky. Potom jen stačí odstřihnout čerstvou dávku a sypat rovnou na talíř. Hodí se výborně do polévek, do pomazánek i salátů.
 

 
 

A v čem je její síla?

 
V drobounkých řeřichách je neuvěřitelný zdroj zdraví. Začneme-li u vitaminu C, můžeme ve výčtu pokračovat beta- karotenem, vitaminy A, B1, B3, B6, K až k omlazujícímu vitaminu E. 
 
Stejně překvapující je i množství obsažených minerálů – draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód. Vše doplňují kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina.

 
 
 
 
 
Pro pěstování se samozřejmě dá použít i miska s hlínou.
 
 
Tak tedy dobrou chuť :o)
Zdravím Vás
Petra.